Salariswijzer

De meeste gestelde vragen:

Ik ben gevraagd voor een bedrijf om daar te komen werken, en nu zou ik graag willen weten wat voor salaris ik kan vragen?

Salaris: Geldelijke beloning die krijgt voor werk dat hij in dienstverband verricht. (het begrip salaris gebruikt voor het loon van ambtenaren en hogere functionarissen in bedrijven)
Loon : Geldelijke vergoeding voor verrichte arbeid. (het loon van arbeiders gewoon loon werd genoemd)

Bekende valkuilen bij salarisonderhandelingen

Veel mensen denken dat als ze eenmaal een baan aangeboden hebben gekregen, het werk er op zit. Maar soms is het besluit om wel of niet een baan te accepteren net zo stressvol en tijdrovend als de periode die daaraan voorafgaat. Een bekend struikelblok zijn de salarisonderhandelingen. Dit proces kan je helemaal in beslag nemen, zeker als je er nog niet veel ervaring mee hebt. Een marktconform en voldoende salaris bedingen is een belangrijk onderdeel van de sollicitatieprocedure, een onderdeel dat je zonder problemen doorkomt als je weet wat je moet doen - en wat je moet vermijden. Voorkom dat je de bekende fouten maakt:

Het belangrijkste is dat de salarisonderhandelingen in alle redelijkheid en met wederzijds respect plaatsvinden. Als je goed bent voorbereid en weet hoe je de lastige vragen moet beantwoorden, is de kans groot dat je uiteindelijk een bod krijgt waarmee jij en de werkgever tevreden zullen zijn.

 • 1. Jezelf niet goed voorbereiden.
  Wanneer je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, moet je al een bepaald salarisbereik in gedachten hebben. Een realistisch bereik kun je alleen bepalen als je de branche kent. Zoek van tevoren uit wat iemand met vergelijkbare ervaring in jouw branche ongeveer verdient. Je kunt een groot aantal bronnen raadplegen om te bepalen wat het gemiddelde salaris is en wat de marges zijn voor je functie en ervaring. Als je dit niet doet, mis je de benodigde informatie om je salariseis te kunnen onderbouwen.

 • 2. Al je kaarten op tafel leggen.
  Salarisonderhandelingen lijken op een kaartspel. Je moet de bedoelingen van de ander doorgronden zonder al je geheimen prijs te geven. Noem nooit een concreet bedrag in een sollicitatieformulier of sollicitatiegesprek, ook niet als je daarom wordt gevraagd. Veel sollicitanten voelen zich hiertoe tijdens een gesprek wel gedwongen. Daarom is het belangrijk dat je jezelf voorbereidt op de vraag: "Welk salaris hebt u in gedachten?". Probeer een antwoord te geven zoals "Ik ben ervan overtuigd dat het geboden salaris marktconform en redelijk zal zijn" of "Ik neem elk redelijk bod in overweging". Als de werkgever toch aandringt om een bedrag te noemen, kun je beter een marge dan een concreet bedrag geven. De ondermarge moet het minimumbedrag zijn dat je wilt verdienen, de bovenmarge moet iets boven je ideale salaris liggen.

 • 3. Niet goed nadenken over wat je wilt.
  Net zoals je moet uitzoeken wat de gangbare salarismarges in je branche zijn, is het ook van belang dat je je verdiept in jezelf. Als je alleen maar denkt aan het inkomen dat je nodig hebt, zou het zomaar kunnen dat je een salaris accepteert dat je noopt elke cent driemaal om te draaien. Stel jezelf vóór het sollicitatiegesprek de volgende vragen: Hoeveel heb ik nodig om mijn vaste lasten te betalen, zoals huur of hypotheek, energie, levensmiddelen, energie en auto? Welk salaris heb ik nodig om plezierig te kunnen leven? Wat is het laagste salaris waarvoor ik wil werken? Hoeveel heb ik nodig om te kunnen sparen voor later?

 • 4. De secundaire arbeidsvoorwaarden vergeten.
  Wanneer je een baan wordt aangeboden, moet je het hele salarisbod in overweging nemen. Je moet dus letten op de ziektekostenvergoeding, vakantiedagen, pensioenregeling en andere extra's. Als het bedrijf je niet het gewenste salaris kan bieden, kan men dit wellicht op andere manieren compenseren, bijvoorbeeld met aandelen of extra vakantiedagen.
 • 5. Denken dat je niet meer geld mag vragen.
  Een bedrijf gaat je niet meteen het hoogste salaris bieden dat ze bereid zijn je te betalen en de meeste bedrijven verwachten dat de sollicitant met een tegenbod komt. Als je jezelf goed hebt voorbereid en voldoende informatie hebt om je salariseis te kunnen onderbouwen, moet je niet bang zijn het bedrijf te laten weten dat je een hoger bedrag wilt verdienen. Maak echter niet de fout om het mes op tafel te leggen, te denken dat je onvervangbaar bent of niet te willen onderhandelen. Als je een laag salarisbod krijgt, bedank je het bedrijf voor het bod, vertel je dat je de functie zeer aantrekkelijk vindt en vraag je beleefd een hoger salaris. In het slechtste geval zegt het bedrijf nee, maar daar kom je pas achter als je het vraagt.

Salaris werd uitbetaald:

 • Per jaar,
 • Per kwartaal,
 • Per maand,
 • Per week (loon)

Op een salarisspecificatie dient minimaal te staan:

 • het brutoloon;
 • hoe het brutoloon is opgebouwd;
 • inhoudingen (sociale premies, loonbelasting);
 • de periode waarop de loonbetaling betrekking heeft;
 • naam werknemer, sofinummer werknemer;
 • naam werkgever;
 • cumulatief overzicht van alle betalingen en inhoudingen.

Bewaar alle loonspecificaties zorgvuldig. Er worden geen kopieën verstrekt en je kunt ze nodig hebben voor het aanvragen van belastingteruggaaf, uitkering etc.

Aan het eind van elk kalenderjaar krijg je van elke werkgever een jaaropgave. Met behulp van je jaaropgaven en een Tj-biljet (aanvragen bij Belastingdienst) kun je je teveel betaalde belasting terugvragen. Bewaar deze jaaropgaven altijd goed!

PRINTEN